Zlo mimo zlo: Banalita lidské situace a pojem zla - Melzerová, Monika (Univerzita Pardubice, 2024)
Klasifikační práce si klade za cíl rozebrat fenomén morálního zla z etického hlediska. První kapitola textu čtenáři představuje výběr zásadních etických teorií zla, jejich klady a zápory. Druhá kapitola se zaměřuje na problematiku radikálního a banálního zla. Nejprve je podáván stručný popis chápání radikálního zla u Immanuela Kanta a následně se překračuje k posunutému pojetí Hannah Arendtové, u níž je radikální zlo spjato se zlem banálním. Třetí a poslední kapitola pak rozebírá situační zlo z hlediska vybraných behaviorálních "experimentů" s ohledem na kapitoly předchozí.
Evil beyond evil: The Banality of Human Condition and the Concept of Evil
Keywords: moderní teorie zla; radikální a banální zlo u Arendtové; Milgramova studie poslušnosti; Elliott "Blue Eyes, Brown Eyes"; situacionismus a behaviorální experimenty; contemporary theories of evil; Arendt on the radical and banal evil; Milgram's study of obedience; Elliott "Blue Eyes, Brown Eyes"; situationism and behavioral experiments