Cha Devleha neboli dobrou chuť: Tradiční romské zvyklosti spojené s jídlem dříve a nyní? - Cinová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se zabývá praktikováním tradiční romské kuchyně ve vybraných domácnostech tzv. slovenských Romů. Zaměřuje se na kulturní specifika spojená s jídlem, jejich přetrvávání a vliv nových trendů ve stravování. Práce se snaží odhalit současnou podobu romské kuchyně a její význam pro informanty. Dále se také pokouší rozkrýt, jak se romské domácnosti přizpůsobují moderní době v oblasti stravování. Stěžejní metodou pro tvorbu dat byly polostrukturované rozhovory s informanty z různých romských rodin.
Cha Devleha or Enjoy Your Meal: Traditional Romani Eating Customs Then and Now?
Keywords: globalizace; jídlo; rituální čistota; Romové; stravovací návyky; tradice; globalization; food; ritual purity; Roma; eating habits; tradition