Dentální biofilm - Jindrová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce poskytuje ucelený přehled o biofilmech, se zvláštním důrazem na dentální biofilm a jeho význam pro zdraví dutiny ústní. Práce popisuje vznik, strukturu a vývoj biofilmů. Dále je text věnovaný také dalším onemocněním spojených s tvorbou biofilmů, jako jsou infekce dýchacích a močových cest, chronické rány a infekce související s implantáty. Práce představuje různé moderní diagnostické a terapeutické přístupy, které podporují efektivnější léčbu a prevenci negativních dopadů biofilmů na lidské zdraví.
Dental biofilm
Keywords: biofilm; dentální biofilm; bakterie; detekce biofilmů; mikrobiální infekce; biofilm; dental biofilm; bacteria; biofilm detection; microbial infections