Odolnost vůči stresu u perioperačních sester (koncept sense of coherence) - Švecová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2021)
Práce je rozdělena dvě části. V teoretickém oddíle jsou popsány zátěžové faktory, se kterými se perioperační sestry vyrovnávají během své práce, a které ovlivňují jejich odolnost a zdraví. Druhá kapitola se věnuje konceptu salutogeneze a měření SOC. Empirická část se zabývá využitím dotazníku SOC-29 u skupiny sester pracujících v perioperační péči. Sleduje celkovou hodnotu a rozložení SOC u sester a následně je porovnává se společnými tématy provedených rozhovorů, které jsou zaměřeny na klíčové oblasti vztahující se ke stresovému prostředí operačních sálů a odolnosti k pracovnímu stresu.
Perioperative nurses' stress resistance (concept sense of coherence)
Keywords: perioperační sestra; stres; odolnost; sense of coherence; zdraví; perioperative nurse; stress; resistance; sense of coherence; health