Jean-Jacques Rousseau v kontextu jihoslovanských adaptací a reflexí evropského osvícenství - Kouba, Miroslav (My University, 2019)
Stať sleduje reflexe Rousseauových myšlenek v jihoslovanském duchovním a společenském životě 18. a 19. století. Za tímto účelem je nejprve vymezen význam a filozofická podstata osvícenství v západní Evropě a na slovanském Balkáně. S ohledem na duchovní kontext v obou částech Evropy se balkánská reflexe Rousseauova pojetí společenské nerovnosti a lidské přirozenosti jeví jako geokulturní modifikace téže ideje, byť vnímané s určitým časovým odstupem. Autor dochází k názoru, že filozofický rámec Rousseauova díla znamenal pro jihoslovanské prostředí inspirativní myšlenkový systém, který ovšem nemohl s ohledem na dobové sociokulturní poměry dosáhnout širší společenské odezvy.
Jean-Jacques Rousseau in the context of South Slavic adaptations and reflections on the European Enlightenment
Keywords: osvícenství; Jean-Jacques Rousseau; jihoslovanské země; Balkán; recepce; národní obrození; enlightenment; Jean-Jacques Rousseau; South Slavic countries; Balkans; reception; National Revival