Restaurování Urbáře klášterního panství Pšovka z roku 1611 a Urbáře panství Mělník z roku 1625, z fondů Státního oblastního archivu v Litoměřicích - Bártová, Pavla (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce se zabývá restaurováním dvou urbářů z 1. pol. 17. století. Jedná se o rukopisy psané železogalovým inkoustem. Fyzický stav obou knih je vzhledem k jejich častému užívání a ke korozi způsobené inkousty alarmující. Tato práce zaznamenává kroky restaurátorského zásahu provedeného u obou urbářů. V souvislosti s restaurovanými objekty je v druhé polovině práce vložena teoretická část, vypracovaná na základě rešerše domácí i zahraniční literatury, která se podrobněji věnuje problematice koroze a metodiky restaurování železogalových inkoustů.
Restoration of 1611 Pšovka Abbey Urbary and 1625 Mělník Abbey Urbary from the collection of the State regional archives Litomeřice
Keywords: restaurování knižní vazby; urbář; železogalové inkousty; železoduběnkové inkousty; koroze inkoustů; restoration of bookbinding; urbare; iron gall ink; ink corrosion