Řád templářských rytířů: etablování v Evropě ve 12. a 13. století - Brandejská, Simona (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na vznik, organizaci a působení templářského řádu, s důrazem na jeho vztah k církevní a světské moci. Sleduje vývoj řádu od jeho založení až po jeho etablování v českých zemích ve 13. století, zejména v Praze a na Moravě. Práce zároveň porovnává templáře s johanity a německými rytíři, a to z hlediska vojenského, organizačního a hospodářského a zařazuje to do kontextu světských a církevních autorit.
The Order of the Knights Templar: Establishment in Europe in the 12th and 13th centuries
Keywords: templáři; vojenské řády; johanité; němečtí rytíři; středověk; české země; křížové výpravy; církevní moc; světská moc; Templars; military orders; Hospitallers; Teutonic Knights; Middle Ages; Bohemian lands; Crusades; ecclesiastical power; secular power