Simulační model vytápění rodinného domu - Mrázek, Michal (Univerzita Pardubice, 2018)
Účelem práce je návrh a ověření řízení teploty v rodinném domě pomocí prediktivního regulátoru. Velkou výhodou prediktivního řízení je možnost vzít v úvahu při výpočtu optimálního akčního zásahu vliv různých poruchových veličin, a to dokonce jejich budoucího průběhu. V práci je nejdříve vytvořen simulační model chování teploty v domě v simulačním prostředí Simulink. Na základě tohoto modelu jsou experimentální identifikací nalezeny přenosy topení, slunečního svitu a venkovní teploty pro jednu z místností, konkrétně pro obývací pokoj. Dále jsou na modelu porovnány různé způsoby regulace pomocí dvoupolohového regulátoru, PID regulátoru a prediktivního regulátoru.
Simulation model of a family home heating system
Keywords: experimentální identifikace; prediktivní regulace; matematické modelování; vytápění; experimental identification; predictive control; mathematical modeling; heating systems