Využití fotovoltaických článků k napájení železničních vozidel - Hromádko, Daniel (Univerzita Pardubice, 2017)
Diplomová práce "Využití fotovoltaických článků k napájení železničních vozidel" se zabývá přidáním vhodných fotovoltaických panelů na střechu dvouzdrojové elektrické jednotky s hybridním pohonem. Nejprve popisuji typy dvouzdrojových jednotek, poté se zmiňuji o vlastnostech slunečního záření. Následně uvádím výčet základních typů solárních panelů a princip jejich činnosti. V dalších kapitolách uvádím průběhy spotřeby jednotky na konkrétních tratích, obvodové zapojení panelů, teoretické výpočty generované energie a porovnávám je s naměřenými údaji. V závěru hodnotím dosažené poznatky.
Application of photovoltaic cells for powering railway vehicles
Keywords: fotovoltaika; fotovoltaické panely; fotovoltaické články; elektrické jednotky; sluneční záření; energie; výkon; photovoltaics; photovoltaics panels; photovoltaics cells; electric multiple units; sunlight; energy; power