Sestra na psychiatrickém oddělení - Šimková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na komplexní analýzu role sestry působící na psychiatrickém oddělení, s důrazem na její pracovní náplň a specifická rizika spojená s výkonem této profese. Hlavním cílem studie je detailně popsat charakteristiku práce zdravotnického personálu v psychiatrii se zvláštním zřetelem na frekvenci a povahu napadení, kterým jsou sestry vystaveny v průběhu své každodenní praxe. K získání dat byla využita kvalitativní metoda rozhovorů, vedených se sestrami pracujícími na různých psychiatrických odděleních. Analýza těchto rozhovorů odhalila, že sestry jsou pravidelně konfrontovány s verbální i fyzickou agresí, což klade značné nároky na jejich psychickou odolnost, emoční inteligenci a schopnost efektivního zvládání krizových situací. Výsledky práce zároveň zdůrazňují nezbytnost systematické podpory, pravidelného školení a dalšího profesního rozvoje zdravotnického personálu s cílem minimalizovat rizika a zlepšit kvalitu péče o pacienty v psychiatrickém prostředí. Práce tak přispívá k hlubšímu porozumění náročnosti práce sester na psychiatrických odděleních a poskytuje podněty pro zlepšení pracovních podmínek a bezpečnostních protokolů.
Nurse in the psychiatric ward
Keywords: role sestry; psychiatrické oddělení; rizika profese; frekvence napadení; povaha napadení; kvalitativní metoda; rozhovory; role of a nurse; psychiatric ward/deparment; professional risks; frequency of assaults; nature of assaults; quatative method; inetrviews