Co-referential chains in newspaper reports - Hromádková, Petra (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato práce je zaměřena na užití kohezních koreferenčních řetězců v diskursu seriózních novinových zpráv. Teoretická část popisuje funkční styl novinových článků, kohezi, jak gramatickou, tak lexikální, a koncept koreferenčních řetězců. Hlavním cílem analytické části je identifikovat koreferenční řetězce v diskursu novinových zpráv z hlediska typu reference, pohledu vazeb mezi jednotlivými členy v řetězcích a v neposlední řadě z hlediska typu prostředků tvořících koreferenční řetězce.
Kohezní koreferenční řetězce v diskursu novinových článků britského kvalitního tisku
Keywords: Žurnalistický styl; Styl novinových článků; Koheze; Koreferenční řetězce; Koreference; Kohezní vazba; Journalistic style; Style of newspaper report; Cohesion; Co-referential chains; Co- reference