Vliv disolučního media na uvolňování léčiva z hydrofilních matricových tablet - Němcová, Andrea (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce je literární rešerší na téma "Vliv disolučního média na uvolňování léčiva z hydrofilních matricových tablet". Práce je zaměřena na řízené uvolňování léčiva z pevných lékových forem, zejména z matricových tablet. Matricové tablety patří mezi nejběžněji používané systémy s řízeným uvolňováním účinné látky. V práci jsou popsány jednotlivé typy matricových tablet, pozornost je zaměřena zejména na hydrofilní matricové tablety, které jsou předmětem této práce. Diskutovány jsou excipienty používané při výrobě matricových tablet, dále pak disoluční studie, vliv pH a složení disolučních médií na uvolňování účinné látky. Rozebrány jsou rovněž faktory ovlivňující uvolňování léčiv z hydrofilních matric.
Effect of the dissolution media on drug release from hydrophilic matrix tablets
Keywords: matricové tablety; řízené uvolňování; disoluční studie; hypromelosa; matrix tablets; controlled release; dissolution study; hypromelosy