Přenos hmoty z volného povrchu - Rochla, Pavel (Univerzita Pardubice, 1996)
Práce se zabývá průzkumem možnosti experimentálního určování hmotnostního toku látek odpařovaných z volného povrchu vodných roztoků organických látek s využitím analýzy plynné fáze pomocí plynové chromatografie. Bylo navrženo jednoduché zařízení pro modelování odpařování z volného povrchu, na němž bylo testováno odpařování vody a vodného roztoku etanolu. Byl popsán plynový chromatograf a metodika měření na něm. V tabulkách jsou uvedeny výsledky experimentů.
Mass transfer from free surface
Keywords: odpařovací tunel; plynový chromatograf; měrná odpařivost; hmotnostní tok