Nové NCO chelátující ligandy a jejich antimonité a bismutité deriváty. - Vrána, Jan (Univerzita Pardubice, 2010)
První část této práce je věnována literární rešerši na téma vlastnosti a příprava organokovových sloučenin s chelátujícími ligandy. Dále se věnuje reaktivitě NCN a OCO ligandů. V experimentální části jsou popsány syntézy výchozích nových NCO ligandů a následná syntéza organolithných sloučenin a chloridů antimonitých a bismutitých.
Novel NCO chelating ligands and their anitmony(III) and bismuth(III) derivatives.
Keywords: chelátující ligand; organokovové sloučeniny; antimon; bismut; chelating ligands; derivates