Spokojenost zákazníků se službami vybraného železničního dopravce - Pokorný, Martin (Univerzita Pardubice, 2017)
Práce se zaměřuje na zjišťování komplexní spokojenosti zákazníků se službami vybraného železničního dopravce České dráhy, a.s. na konkurenční relaci Praha Pardubice. Práce využívá metodu SERVQUAL, kdy zákazník porovnává očekávanou a skutečnou kvalitu služby. Na základě výsledků dotazníkového průzkumu jsou navržena opatření, která mohou napomoci zlepšit situaci v oblasti kvality poskytovaných služeb.
Customer satisfaction with services of selected railway carrier
Keywords: zákazníci; spokojenost; služby; kvalita; průzkum; České dráhy, a.s.; customers; satisfaction; services; quality; survey