Nukleární transkripční faktor Nrf2 - Suchá, Nikola (Univerzita Pardubice, 2020)
Cílem práce je seznámení s nukleárním transkripčním faktorem Nrf2, jeho strukturou a funkcí v organismu. Práce popisuje vznik oxidačního stresu působícího na organismus a jeho souvislost s rozvojem onemocnění kardiovaskulárního systému jako jsou ateroskleróza, či onemocnění srdce v souvislosti s diabetem. Poukazuje na souvislost těchto onemocnění s Nrf2 a zabývá se možností jeho využití v terapii. Shrnuje základní principy aktivace i inhibice Nrf2.
Nuclear transcription factor Nrf2
Keywords: Nrf2; KEAP1; oxidační stres; reaktivní formy kyslíku; ateroskleróza; Nrf2; KEAP1; oxidative stress; reactive oxygen species; atherosclerosis