Úspěšná léčba závislosti na tabáku lékem Champix u AČR. - Láska, Šárka (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce je věnována problematice závislosti na tabáku a léčbě této závislosti u vojáků z povolání Armády České republiky. Práce je rozdělena na část teoretickou a část výzkumnou. V teoretické části jsou uvedeny informace o tabáku, historii kouření, diagnostice, léčbě a farmakoterapii, dále protikuřácká legislativa České republiky, EU a projekt Armády České republiky prováděný k odvyknutí kouření svých příslušníků. Výzkumná část byla provedena formou nestandardizovaného dotazníku. Zabývá se výzkumem navázaným na ukončený projekt "Stop kouření" 2011. Pohledem vojáků tehdy zapojených do projektu, zpětně hodnotí léčbu, její účinnost, vliv nežádoucích účinků na jednotlivé respondenty a počet dlouhodobě odvyklých ze závislosti na tabáku s pomocí léku Champix.
Tobacco addiction succesfuly treated by the Champix drug on the Czech Army
Keywords: závislost na tabáku; odvykání kouření; vareniclin; Champix; úspěšnost léčby; projekt "Stop kouření" 2011; tobacco addiction; quitting smoking; varenicline; success of treatment; project "Stop Smoking" 2011