Možnosti využití techniky o-TOF-ICP-MS při prvkové analýze potravin - Frýdová, Eva (Univerzita Pardubice, 2009)
Předložená práce byla věnována možnosti využití techniky o-TOF-ICP-MS při prvkové analýze potravin. Byly optimalizovány parametry nastavení přístroje s cílem stanovení co možná největšího množství prvků, a to při zachování nejlepších analytických charakteristik. Byla nalezena vhodná koncentrační rozmezí pro stanovení jednotlivých prvků, provedena byla volba pracovních izotopů a porovnávacího prvku. Studován byl vliv matrice na stanovení vybraných elementů. Optimalizován byl dále postup mikrovlnné mineralizace široké škály potravinových vzorků. Testován byl vliv teploty, času či složení rozkladných činidel a jejich objemů na účinnost mikrovlnného rozkladu. Účinnost mikrovlnného rozkladu potravinových vzorků byla ověřena na základě stanovení zbytkového uhlíku v mineralizátech technikou ICP-OES. Nejlepších výsledků bylo dosaženo v přítomnosti 5 ml kyseliny dusičné a 3 ml peroxidu vodíku kdy hodnota zbytkového uhlíku v mineralizátech vzorků s nejkomplikovanější matricí nepřevýšila hodnotu 3,2 %. Správnost a přesnost vypracované metodiky byla ověřena na základě analýzy certifikovaného referenčního materiálu sušeného mléka NIST 8435. Správnost byla dále ověřena pomocí analytických návratností stanovených v několika typech obohacených mineralizátů potravinových vzorků.
Capabilities of o-TOF-ICP-MS for elementary analysis of food samples
Keywords: matrix interference; multi-elemental food analysis; microwave digestion; interference matrice; multielementární analýza potravin; mikrovlnná mineralizace