Srovnání pojetí výchovy a vzdělávání u Jana Patočky a v soudobých vzdělávacích trendech - Hrdinková, Klára (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá novodobými trendy ve vzdělávání učitelů, zejména reflektivní praxí, multiparadigmatickými přístupy a socio-konstruktivistickou koncepcí. Dále zkoumá kontextuální faktory ovlivňující výuku pedagogiky a význam filosofie výchovy podle Jana Patočky. Cílem práce je ukázat, jak tyto trendy a filosofické přístupy přispívají k profesionalizaci učitelství a kvalitní výuce.
Comparison of Jan Patoka's concept of upbringing and education and contemporary educational trends
Keywords: vzdělávání učitelů; pedeutologie; reflektivní praxe; multiparadigmatické přístupy; socio-konstruktivistická koncepce; kontextuální faktory; filosofie výchovy; Patočka, Jan; profesionalizace učitelství; teacher education; pedeutology; reflective practice; multiparadigmatic approaches; socio-constructivist concept; contextual factors; philosophy of education; Patočka, Jan; professionalization of teaching