Průzkum čtenářské gramotnosti žáků základních škol v Hradci Králové - Anděrová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na průzkum čtenářské gramotnosti u žáků 8. ročníků základních škol. V teoretické části se zabývá dětským čtenářstvím, vysvětluje různé druhy gramotnosti a popisuje mezinárodní výzkumy čtenářské gramotnosti, jichž se Česká republika účastní. Mimo jiné vysvětluje i různé metody, které pomáhají rozvíjet čtenářskou gramotnost. Praktická část práce se věnuje vlastnímu průzkumu čtenářské gramotnosti v Hradci Králové. Průzkum byl proveden pomocí metody dotazníkového šetření. Cílem průzkumu bylo zjistit aktuální úroveň čtenářské gramotnosti.
Survey of Hradec Králové Primary Schools Pupils' Reading Literacy
Keywords: čtenářská gramotnost; dětské čtenářství; metody rozvíjení čtenářské gramotnosti; průzkum čtenářské gramotnosti; reading literacy; child reader; strategies to support the development of literacy; reading literacy survey