Životy matek samoživitelek v menším městě a jeho okolí - Malíková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato bakalářská práce je postavena na vlastním empirickém výzkumu. Studentka metodou terénního výzkumu přibližuje životy matek v roli samoživitelek žijících na malém městě ve středních Čechách. Za pomoci zúčastněného pozorování a metody polostrukturovaných rozhovorů studentka zkoumala životní strategie sledovaných samoživitelek, které jim pomáhají zvládat úkol rodičovství bez partnera. Současně na jejich příkladu poukázala na hlavní problémy, které s sebou role samoživitelky v současné české společnosti přináší. Bakalářská práce zpracovává sedm kazuistik žen, na kterých studentka ukazuje různé typy překážek, kterým matky samoživitelky čelí, ale také různé strategie, jaké tyto matky vyvíjejí. Situaci v ČR zasazuje do kontextu poznání o situaci v jiných vybraných evropských zemích.
The Lives of single mothers in smaller town and its surroundings
Keywords: matky samoživitelky; strategie; neziskový sektor; single mothers; strategies; non-profit sector