Analýza syntetických barviv pomocí separačních technik v kapalné fázi - Vilišová, Petra (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi využití separačních technik v kapalné fázi pro analýzu syntetických barviv. V první části práce jsou shrnuty principy separace pomocí kapalinové chromatografie a kapilární elektroforézy a přehled instrumentace pro obě uvedené techniky. Dále je v práci uvedeno rozdělení a stručný přehled syntetických barviv. V poslední části práce jsou detailněji popsány některé dosud publikované výsledky o využití vysokoúčinné kapalinové chromatografie a kapilární elektroforézy pro separaci a stanovení potravinářských syntetických barviv
Analysis of synthetic dyes using liquid phase separation techniques
Keywords: kapalinová chromatografie; HPLC; kapilární elektroforéza; syntetická barviva; potraviny; liquid chromatography; HPLC; capillary electrophoresis; synthetic dyes; foodstuffs