Ověření antimikrobiální aktivity krycích a obvazových materiálů pro léčbu chronických ran - Kubínová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá studiem antimikrobiální účinnosti moderních krycích a obvazových prostředků, které jsou v souladu s konceptem vlhké terapie pro léčbu nehojících se ran. V teoretické části jsou uvedeny především krycí prostředky na bázi modifikované celulózy a kyseliny hyaluronové s ohledem na antimikrobiální účinnost. Dále jsou popisovány základní znalosti o nehojících se ranách a vlivu infekce na proces hojení. Experimentální část je zaměřena na praktické sledování antimikrobiální účinnosti vybraných krytí pomocí difúzní agarové metody ve spolupráci s firmou Holzbecher spol. s. r. o. barevna a bělidlo Zlíč, divize Medical.
Verification of antimicrobial activity cover dressings for treating chronic wounds
Keywords: obvazová krytí; karboxymethylcelulóza; kyselina hyaluronová; antimikrobiální látky; nehojící se rány; nanocelulóza; wounds dressing; carboxymethylcelullose; hyaluronic acid; antimicrobial effectiveness; non-healing wounds; nanocellulose