Aptamery-příprava a využití - Treťáková, Gabriela (Univerzita Pardubice, 2023)
Aptamery jsou malé ligandy, které vykazují vysokou specifitu a afinitu k cílovým molekulám. Vytvářejí pevné a stabilní vazby, a v mnohých ohledech jsou dokonce schopny předčít vlastnosti zatím nejpoužívanějších afinitních ligandů - protilátek. Aptamery svými unikátními vlastnostmi a spektrem možných použití nachází uplatnění jak v základním, tak aplikovaném výzkumu a následně také u odborníků v praxi. Tato práce se zaměřuje na základní rozdělení aptamerů, jejich strukturní formy a způsoby syntézy. V aplikačních možnostech se text zabývá především diagnostickým a terapeutickým využitím aptamerů v biomedicíně.
Aptamers-Preparation and Use
Keywords: peptidové aptamery; aptamery nukleových kyselin; protilátky; biomedicína; diagnostika; terapie; SELEX; peptide aptamers; nucleic acid aptamers; antibodies; biomedicine; diagnostics; therapy; SELEX