Řízení dopravních projektů - Kampf, Rudolf (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zaměřuje na problematiku projektového managementu se specifickou aplikací na dopravní projekty, konkrétně na infrastrukturní projekty, tj. projekty, které splňují všechny znaky multidimenzionálních projektů. Práce je členěna do tří částí (Část A: "Metodika vyhodnocování dopravních projektů", Část B: "Metodika provádění ekonomických a finančních analýz dopravních projektů" a Část C: "Cost Benefit analýza dopravních prijektů"), které jsou zpracovány na základě vybraných teoretických statí z odborného předmětu Projektový management. V práci je zpracována metodika vyhodnocování dopravních projektů, a navrhnuta finanční a ekonomická analýza dopravních projektů. Dále práce obsahuje Cost Benefit analýzu dopravních projektů. Při návrhu Cost Benefit analýzy se v práci vycházelo ze základu teoretického rámce mikroekonomie a teorie společenského výběru a jejich aplikace na praktické problémy projektového managementu a rozhodovacích problémů sektoru dopravy. Práce identifikuje a analyzuje nejvýznamnější efekty působící na Cost Benefit analýzu. Jmenovitě to jsou efekty na přínosy uživatele dopravy, na účinnost systému a bezpečnost, environmentální dopady, širší ekonommické dopady, politické dopady, finanční dopady. Práce také stanovuje základní parametry Cost Benefit analýzy: investiční náklady, náklady operátora a dopady výnosů, uživatelské přínosy a souhrnné míry společenské hodnoty. V závěru práce je provedena identifikace možných chyb při použití Cost Benefit analýzy u dopravních projektů.
Transport projects management
Keywords: projektový management; Doprava; Cost Benefit Analýza; Project management; Transport; Cost Benefit Analysis