Proaromatické elektron donory - Holubová, Julie (Univerzita Pardubice, 2016)
Byla provedena literární rešerše na téma syntézy pyranů a pyryliových solí, které lze využít jako proaromatické donory pro organické push-pull sloučeniny. Bylo nalezeno několik způsobů jejich syntéz. V experimentální části bylo připraveno 5 sloučenin, z toho dvě pyryliové sole, jeden trifenylfosfoniový derivát 4H-pyranu a následně jeden derivát pyridinu a jeden push pull systém s dikyanimidazol akceptorem. Struktura a čistota cílových sloučenin byla potvrzena pomocí TLC, bodů tání, HR-MALDI-MS spekter, 1H a 13C NMR spekter.
Proaromatic electron donors
Keywords: pyran; pyrylium; elektron akceptor/donor; intramolekulární přenos náboje; push pull chromofor; pyran; pyrylium; electron acceptor/donor; intramolecular charge-transfer; push pull chromophore