Ustav knížete Vladimíra a jeho místo ve staroruské církevně právní tradici - Téra, Michal (Pavel Mervart, 2019)
Církevní statut knížete Vladimíra je jednou z nejstarších původních památek staroruského církevního práva. Tento text se zachoval ve více než 200 kopiích z 14. až a19. století, ale sám se hlásí do 11. století. Výzkum nad textem, který probíhal po dvě stě let, došel k závěru, že stávající kopie lze rozdělit do sedmi edicí. Dva nejstarší byly vytvořeny v polovině dvanáctého nebo na počátku třináctého století. Nicméně archetyp textu byl sestaven v první polovině 12. století a jádro textu bylo pravděpodobně vytvořeno na začátku jedenáctého století. Text definuje rozsah církevní jurisdikce ve staroruské společnosti a obsahuje tři základní části: zavedení desátku, vymezení soudů spadajících pod církevní jurisdikci a výčet sociálních skupin pod církevní jurisdikcí.
The Ustav of Prince Vladimir and his place in the Old Russian Church legal tradition
Keywords: církevní statut; církevní právo; 11. - 13. století; Kyjevská Rus; Vladimír I. Svjatoslavič; church statute; church law; 11th–13th century; Kievan Rus; Vladimir I. Svyatoslavich