Komplexy přechodných kovů s (YCY)SnCl stannylény: Syntéza a reaktivita - Dostálová, Romana (Univerzita Pardubice, 2009)
V rámci této diplomové práce bylo připraveno sedmnáct nových bimetalických sloučenin 2-18 obsahujících vazbu SnII-TM, derivátů heteroleptických stannylenů OCOSnCl a NCNSnCl. Komplexy 2-18 byly charakterizovány pomocí 1H, 13C a 119Sn NMR a IČ spektroskopie a sloučeniny 2,4,7,8,11,12,15,16 a 18 identifikovány také pomocí rentgenové difrakční analýzy. Připravené sloučeniny 2 až 7 jsou deriváty NCNSnCl, který je vázán na komplexy lehkých platinových kovů. Tyto komplexy vznikly disociační reakcí NCNSnCl s dimmérními komplexy lehkých platinových kovů za vzniku odpovídajících monomerních komplexů 2-7 obsahujících příslušnou vazbu Sn-TM. Analogický heteroleptický stannylen OCOSnCl není schopen obdobných reakcí, kdy analogické reakce vedly pouze k izolaci směsí několika sloučenin. Také výzkum reaktivity připravených komplexů 2-7 vedl pouze k přípravě směsí produktů. Byly připraveny modelové sloučeniny 8 a 9, deriváty heteroleptických stannylenů NCNSnCl a OCOSnCl, které jsou koordinované na fragment Cr(CO)5. Obě připravené sloučeniny 8 a 9 obsahují pouze jednu kovalentní vazba Sn-Cl, která byla dále využita ke studiu dalších reaktivit obou sloučenin. Následné substituční reakce vedly k přípravě sloučenin 10-18. Syntetizovaná sloučenina 12 je organocínatý kationt {[(OCO)Sn]Cr(CO)5}+, který by ve svém důsledku měl být velmi reaktivní a vhodný pro aktivaci malých molekul jako je ethylen, H2, CO apod. Byl prozkoumán mechanismus hydrolýzy organocínatého kationtu {[(NCN)Sn]Cr(CO)5}+, která vede k syntéze jedinného izolovatelného produktu - sloučenině 15.
Complexes of transition metals with (YCY)SnCl stannylenes: Synthesis and reactivity
Keywords: stannyleny; YCY-cheláty; komplexy přechodných kovů; stannylenes; YCY-chelates; complexes of transition metals