Příprava a charakterizace manganatých komplexů s chelatujícími ligandy - Jelínek, Josef (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá syntézou a charakterizací manganatých komplexů s N,N-chelatujícími ligandy. V teoretické části je detailně popsán mangan jako prvek, jeho oxidační stavy se zaměřením na MnII. Dále jsou popsány komplexní sloučeniny, které mangan v oxidačním stavu II vytváří se zaměřením na N,N-chelatující ligandy. V experimentální části je popsána syntéza p-toluensulfonátu manganatého a jeho následná dehydratace. Tato výchozí látka byla použita pro přípravu komplexů s N,N-chelátujícími ligandy: [Mn(bpy)2(TsO)2], [Mn(phen)2(TsO)2], [Mn(Me2bpy)2(TsO)2], [Mn(Non2bpy)2(TsO)2], [Mn(t-Bu2bpy)2(TsO)2], a [Mn(Ph2phen)2(TsO)2]. Připravené komplexní sloučeniny byly studovány pomocí elementární analýzy (EA), elektronové paramagnetické rezonance (EPR), infračervené spektroskopie (IR) a Ramanovy spektroskopie (RM). Monokrystaly připravené ze tří komplexů [Mn(bpy)2(TsO)2], [Mn(phen)2(TsO)2] a [Mn(Me2bpy)2(TsO)2] byly studovány pomocí Rentgenové strukturní analýzy (XRD).
Synthesis and characterization of manganese(II) complexes bearing chelating ligands
Keywords: mangan; manganaté komplexy; cheláty; N-cheláty; bipyridiny; fenantroliny; sikativy