Přezkum opatření obecné povahy správními soudy - Šamanová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2023)
Analýza opatření obecné povahy coby abstraktně-konkrétního správního aktu a rozsahu pravomoci správních soudů k jeho přezkumu. Na základě analýzy relevantní judikatury správních soudů budou zjištěna nejčastější pochybení správních orgánů v procesu vydávání opatření obecné povahy zejména v době pandemie. Pravomoci soudů budou komparovány s německou právní úpravou, s cílem zjistit, zda je rozsah pravomoci českých soudů dostatečný. Výsledky analýzy i komparace budou syntetizovány a vyvozeny závěry de lege ferenda.
Review of general measures by administrative courts
Keywords: opatření; správní soudy; judikatura; opatření obecné povahy; správní řád; measures; administrative courts; case law; measures of general nature; administrative rules