Vlastnosti vybraných telluritových skel - Ožďanová, Jitka (Univerzita Pardubice, 2006)
Byly připraveny dvě řady skel. Získané vzorky byly charakterizovány měřením hustoty Archimédovou metodou a penetrační a dilatační teplotou měknutí. Z teplotní závislosti optické propustnosti a reflektivity byly stanoveny teplotní a spektrální závislosti optické šířky zakázaného pásu spolu s jejími teplotními koeficienty. Dále byly kvalifikovaně odhadnuty experimentální hodnoty indexu lomu skel. Struktura látek byla ověřena Ramanovou a infračervenou spektroskopií.
Properties of selected tellurite glasses
Keywords: Telluritová skla; Ramanova spektra; index lomu; optická propustnost; optická odrazivost