Kvalita života nemocných po totální laryngektomii - Baudyšová, Eva (Univerzita Pardubice, 2008)
Diplomová práce se zabývá ovlivněním kvality života nemocných po totální laryngektomii (odstranění hrtanu). Výzkum probíhal anonymně mezi nemocnými a obecnou populací podle standardizovaného dotazníku kvality života SEIQoL (Schedule for the Evaluation of Individual Quality of Life, Program hodnocení individuální kvality života (O´Boyle, McGee, Joyce, 1994) - 187 osob (87 laryngektomovaných, s průměrným věkem 58 let, 78 mužů, 9 žen; 100 osob s průměrným věkem 59 let, 50 mužů a 50 žen) a vlastního dotazníku Život po totální laryngektomii, ŽIPOLET (50 respondentů - jen muži, průměrný věk 61 let). Uzavíráme, že skóre kvality života u SEIQoL (životní cíle) se výrazně neliší u laryngektomovaných (QL 75%) a obecné populace (QL 82%). Větší rozdíl je u SEIQoL před operací a po ní (před operací QL 85%, po QL 75%) a dotazníku ŽIPOLET (problémy po operaci) a SEIQoL (QL 75% SEIQoL, QL 60% ŽIPOLET). Výsledky studie odpovídají výzkumům v této široké problematice.
A quality of life of patients after total laryngectomy
Keywords: kvalita života; rakovina hrtanu; laryngektomie; dotazník; SEIQOL; ŽIPOLET; rakovina hypofaryngu; quality of life; laryngeal cancer; laryngectomy; questionnaire; SEIQOL; ŽIPOLET; hypopharyngeal cancer