Konzumace energetických a povzbuzujících nápojů u osob exponovaných profesí - Bervetský, Andrej (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá otázkou konzumace energetických a povzbuzujících nápojů u osob exponovaných profesí. V části úvodní teoretické práce je popis složení energetických a povzbuzujících nápojů a seznámení s nejčastějšími složkami, které se v těchto nápojích vyskytují. Dále jsou uvedeny účinky energetických a povzbuzujících nápojů na organismus člověka, a to jak pozitivní, tak i negativní. Jsou zmíněny i důsledky kombinace těchto nápojů s alkoholem. V praktické časti je popis metodiky sběru dat, zpracovaní výsledku dotazníku, které byly vyhotoveny z celkem sto příslušníku exponovaných profesí. Jedná se tedy o příslušníky HZS, ZZS, AČR a PČR. Vzájemné vztahy mezi osobami exponovaných profesí byly následně statisticky vyhodnoceny a zpracovaný.
Consumption of energy and stimulating drinks by members of exposed persons
Keywords: energetický nápoj; doplněk stravy; kofein; vitaminy; exponované profese; energy drink; diet supplement; caffeine; vitamins; exposed professions.