Proměny obrazu islámu v dějinách Západu - Zikmundová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce se zabývá tím, jak se proměňoval obraz islámu na Západě. Jaké předsudky, stereotypy a postoje se objevovaly v jednotlivých historických obdobích od evropského středověku, přes reformaci, osvícenství, modernu a postmodernu v rámci křesťanství. Každá kapitola obsahuje stručný historický nástin jednotlivých období a výběr vzorku autorů a jejich postojů vůči islámu. Metodologickým rámcem práce je teorie střídání paradigmat rozpracovaná Hansem Küngem, o jeho osobnosti a angažovanosti v mezináboženském dialogu je pojednáno v poslední kapitole. V závěru shrnuji obsah přecházejících kapitol a zabývám se otázkou, jak se měnily postoje k islámu a zda v současné době přetrvávají předsudky a stereotypy udržované v předchozích obdobích.
Changing Image of Islam in the History of the West
Keywords: křesťanství; islám; Západ; středověk; reformace; osvícenství; moderna; postmoderna; historie; Christianity; Islam; West; Middle Ages; Reformation; Enlightenment; Modern age; Postmodern age; history