Vliv koncentrace a složení rozpustných alkalických silikátů na vlastnosti nátěrů na bázi emulgované epoxidové pryskyřice - Kuchta, Petr (Univerzita Pardubice, 2022)
Obsahem této diplomové práce bylo studium vlastností vodou ředitelné epoxidové pryskyřice CHS-EPOXY 200 V 55 v závislosti na koncentraci a složení přidaných rozpustných alkalických silikátů, draselného, sodného a lithného vodního skla při 0,5; 1 a 1,5 hm. %. Byly naformulovány modelové nátěrové hmoty s různým obsahem jednotlivých vybraných alkalických silikátů doplněné o vybraná funkční bariérová plniva, mastek (Talc ST 30), tříkomponentní křemičitanové plnivo (Plastorit - Micro) a metakřemičitan vápenatý (Wollastonit KS-3) při OKP = 15 %. Sledován byl také vliv těchto použitých funkčních plniv v připravených povlacích. Výsledky výzkumu organických povlaků s obsahem alkalických silikátů byly porovnány s výsledky zkoušek filmů čisté pryskyřice a modelových nátěrových hmot pouze s obsahem vybraných funkčních plniv. Kromě mechanických vlastností připravených povlaků byla sledována zejména antikorozní účinnost jednotlivých filmů. Pro lepší porovnání korozní účinnosti zkoumaných organických povlaků byly dále naformulovány a připraveny nátěrové filmy použité vodou ředitelné pryskyřice s obsahem známého a účinného antikorozního pigmentu suříku (Minium) při OKP = 10 %, který byl doplněn o jednotlivá funkční plniva na hodnotu OKP/KOKP = 35. Z výsledků je patrné, že použitím alkalických silikátů jakožto inhibitorů koroze lze připravit ekologické antikorozní nátěrové hmoty s příznivými účinky korozní inhibice.
Influence of concentration and composition of soluble alkaline silicates on the properties of coatings based on water-borne epoxy resin
Keywords: vodou ředitelná nátěrová hmota; epoxidová pryskyřice; alkalický silikát; vodní sklo; inhibitor koroze; bariérové plnivo; waterborne paint; epoxy resin; alcali silica; water glass; corrosion inhibitor; barrier filler