Salesiánská pedagogika a její ohlas v pražském regionu - Hanischová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce je zaměřena na teorii a praxi salesiánského výchovného působení na děti a mládež. Autorka se věnuje charakteristice společenství Salesiánů Dona Bosca a jejich činnosti u nás i ve světě. Část práce je soustředěna na život a dílo zakladatele salesiánů, sv. Jana Bosca, a jeho výchovnému systému. Tento systém, zvaný Preventivní výchovný systém, je v práci zevrubně popsán, a to i z hlediska aplikace v praxi v salesiánském středisku mládeže v Praze. Mnohé poznatky autorka předkládá na základě vlastních zkušeností, pozorování práce salesiánských pedagogů v oratoři a rozhovorů s pracovníky střediska. Práce poukazuje na jedinečnost salesiánské práce s mládeží.
Salesian pedagogy and its echo in the region of Prague
Keywords: salesiáni; Don Bosco; výchova; děti a mládež; preventivní systém; salesiánské středisko mládeže; Salesians; education; children and youth; the Preventive System; Salesian youth centre