Gadolinium v životním prostředí - Černíková, Frederika (Univerzita Pardubice, 2025)
Práce se zaměřuje na gadolinium, jehož přítomnost v životním prostředí a potravním řetězci je důsledkem jak přírodních procesů, tak antropogenní činnosti. Práce představuje gadolinium jako potencionální kontaminant s narůstajícím environmentálním významem. V teoretické části je podrobně rozebrána jeho charakteristika a využití, zejména v kontrastních látkách na bázi gadolinia (GdCA) používaných při magnetické rezonanci (MRI). Diskutovány jsou také regulace a doporučení pro minimalizaci jeho environmentálního znečištění. Práce zároveň poukazuje na jeho toxické účinky na vodní organismy a kontaminaci potravního řetězce. Důraz je kladen na vztah mezi environmentálními podmínkami a toxicitou gadolinia. Experimentální část zahrnuje optimalizaci analytických metod a jejich aplikaci pro stanovení gadolinia, kdy byla použita hmotnostní spektrometrie s ionizací v indukčně vázaném plazmatu a optická emistní spektrometrie s buzením v indukčně vázaném plazamtu. Významnou částí experimentů bylo také sledování bilance hmotnostního toku GdCA na MRI pracovištích. Byla vypočetna gadoliniové anomálie, která slouží k identifikaci vstupu gadolinia do prostředí v důsledku lidské činnosti. Výsledky práce prokazují přítomnost gadolinia v potravním řetězci a jeho akumulaci v různých ekosystémech. Zároveň ukazují na potřebu důkladné kontroly odpadu z MRI pracovišť, která mohou přispívat k šíření gadolinia v prostředí. Tato práce přináší nový pohled na problematiku gadolinia jako environmentálního kontaminantu a nabízí postupy pro jeho monitorování a hodnocení vlivů na zdraví ekosystémů.
Gadolinium in the environment
Keywords: gadolinium; potencionální kontaminant; potravní řetězec; kontrastní látky; ekotoxicita; gadolinium; emerging contaminant; food chain; contrast agents; ecotoxicity