Bronzové a zlaté depoty z období popelnicových polí v Čechách - Řehounková, Jana (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato diplomová práce se věnuje problematice bronzových a zlatých depotů pocházejících z území Čech z období popelnicových polí. Chronologicky je vymezena stupni B C2/D Ha B3 (dle Reineckovy chronologie). Nálezy ze sledovaného území byly shromážděny v databázi a podrobeny kritice. Úvodní kapitoly obsahují stručný nástin dějin bádání, definici pojmů a přehled materiálové náplně jednotlivých chronologických stupňů. Pramenná základna byla podrobena analýzám vnějších kontextů i artefaktuálního složení. Na závěr jsou shrnuty dosavadní interpretační přístupy a možnosti interpretace tohoto druhu nálezů obecně.
Bronze and Gold Hoards from the Urnfield Period from Bohemia
Keywords: bronz; zlato; depoty; hromadný nález; doba bronzová; nálezové okolnosti; bronze; gold; hoards; multiple finds; Bronze age; circumstances of finds