Hodnocení rizika dekubitů u seniorů - Trčová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce je zaměřena na hodnocení rizika vzniku dekubitů u seniorů v nemocničním zařízení z pohledu sestry. Cíle a průzkumné otázky této práce se zaměřují na způsob, kterým sestry získávají informace potřebné k posouzení rizika vzniku dekubitů u pacientů, na postupy, které si u těchto pacientů stanoví, jak hodnotící škály vyhodnocují a zda se ve výsledném riziku mezi sebou liší či ne. K dosažení cílů a průzkumných otázek byla použita metoda kvalitativního sběru dat, formou vytvořeného formuláře a polostrukturovaného rozhovoru. Výsledky hodnotících škál ukazují, že sestrám se lépe pracuje s modifikovanou škálou dle Nortonové, jelikož ji více znají. Průměrný čas byl u škály Bradenové 2,59 minut, což mohlo být ovlivněno její neznalostí u většiny sester. Průměrný čas u modifikované škály Nortonové byl 2,15 minut, tuto škálu všechny sestry znaly. Shoda v jednotlivých položkách byla pouze u věku a stavu vědomí. V celkovém vyhodnocení rizika se sestry shodly pouze u jednoho pacienta.
Assessment of the risk of pressure ulcers in the elderly
Keywords: dekubity; hodnotící škály; kompetence sester; prevence dekubitů; riziko vzniku dekubitů; stáří; evaluation scales; nurses' competence; old age; prevention of pressure ulcers; pressure ulcers; risk of pressure ulcers