Syntéza a aplikace oxidu zinečnatého jako funkčního pigmentu v nátěrových hmotách - Čechalová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2009)
Disertační práce je zaměřena na laboratorní přípravu a studium vlastností funkčních pigmentů na bázi ZnO v antikorozních organických povlacích. Byly zkoumány fyzikální a chemické vlastnosti těchto částic. Popsány mechanismy jejich antikorozního působení. Byly formulovány nátěrové hmoty, s obsahem těchto částic a zkoumány antikorozní vlastnosti v pojivech s různým mechanismm tvorby filmu. Srovnání získaných výsledků bylo provedeno s komerčně vyráběnými nanočásticemi oxidu zinečnatého i „klasickým pigmentem“ oxidem zinečnatým (tzv. zinkovou bělobou). Cílem práce je studium vlastností různých forem ZnO, jak nanostrukturní formy, tak mikrostrukturní formy v modelových nátěrových hmotách a porovnání vlastností nanočástic s vlastnostmi částic komerčně vyráběného ZnO (tzv. zinkové běloby). Jako pojiva byly vybrány vodouředitelná styren-akrylátová disperze a syntetická alkydová pryskyřice. Vzorky byly exponovány v atmosféře s kondenzací vlhkosti a v atmosféře s UV zářením.
Synthesis and application of zinc oxide as a functional pigment in organic coatings
Keywords: zinc oxide; zinc dust; Anticorrosive pigments; organic coatings; anticorrosion efficiency; oxid zinečnatý; zinkový prach; antikorozní pigmenty; organické povlaky; antikorozní účinnost