Mediální výchova v rodině se zaměřením na rizikový obsah na sociálních sítích - Kalousová, Stanislava (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce se zabývá tématem mediální výchovy v rodině a rizikového obsahu na sociálních sítích. Práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. V teoretické části jsou vymezena základní témata práce - mediální výchova, gramotnost či vliv médií, a také sociální sítě a rizikový obsah na nich, např. sexualizovaný nebo násilný obsah, sexting, kybergrooming apod. Praktická část je věnována kvantitativnímu výzkumu realizovanému prostřednictvím dotazníkového šetření s výzkumnými soubory žáků šestých tříd základních škol v Pardubicích a jejich rodičů. Cílem výzkumu bylo popsat, zda a s jakým rizikovým obsahem se děti na sociálních sítích setkávají a jakým způsobem je v rodinách realizována mediální výchova zaměřená na toto téma.
Media Education in the Family with a Focus on Risky Content on Social Networks
Keywords: mediální výchova; mediální výchova v rodině; sociální sítě; rizikový obsah; rizika sociálních sítí; media education; media education in the family; social networks; risky content; risks of social networks