Obec jako poskytovatel sociální péče - Školoudová, Martina (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce se věnuje pravomocem a možnostem obce jako poskytovatele sociální péče. Je zde objasněno postavení obce v systému veřejné správy. Dále se práce zabývá rozlišením samostatné a přenesené působnosti obce, řeší problematiku statků a jejich členění, otázku veřejných služeb a v neposlední řadě také problematiku sociálních služeb, které mohou obce poskytovat v rámci své samostatné působnosti. V závěru práce je analyzována činnost konkrétního zařízení sociální péče (Dům s pečovatelskou službou v Nasavrkách).
Municipality as a provider of social care
Keywords: obce; veřejné statky; veřejné služby; sociální služby; municipalities; public goods; public services; social services