Příprava nových esterů glykosidů - Marques Dinis Pinto, Tiago Alexandre (Univerzita Pardubice, 2013)
Úkolem této práce byla příprava esterů monosacharidů. Předložená práce obsahuje dvě části, kde každá část obsahuje estery připravené z rozdílných glykosidů. V první části práce byl připraven set esterů na primární hydroxylové skupině D-glukosy (posice 6). Publikovanou metodou byla připravena výchozí komponenta, vycházejíce z .-methyl-D-glukosidu. V druhé části této práce byly připraveny 1,4-disubstituované 1,2,3-triazol- glykosidy a to 1,3-dipolární azid-alkyn cykloadicí (click reakce) jako alkoholová komponenta pro přípravu esterů. Jako karboxylové kyseliny byla použita kyselina benzoová, jakož její deriváty, zahrnujíce rovněž analoga salicylové kyseliny, která obsahovala brom jakožto reaktivní centrum pro další chemické modifikace. Jako kyseliny pro přípravu esterů byly rovněž použity aryl deriváty kyseliny octové, Z-glycin, L-fenylalanin; palmitová kyselina a jeden sulfonamid.
Preparation of new esters of glycosides
Keywords: Esterifikace; glykosidy; click reakce; Esterification; glycosides; click reaction