Minimalizace dopadů fragmentace krajiny výstavbou ekoduktů - Špitálník, Luboš (Univerzita Pardubice, 2013)
Teoretická část této práce se zabývá ekodukty, jejich smyslem, dopadem, konstrukcí a umístěním. Fragmentace krajiny je s tímto tématem silně svázána a o ní se zde také jedná, o jejím významu, historickém vývoji a prognóze. Tyto aspekty mají společného jmenovatele a to dopravní infrastrukturu. Ta je nezbytným předmětem ke správné aplikaci ekoduktů a efektivní minimalizaci fragmentace krajiny. V praktické části se pojednává o všech ekoduktech v České republice o jejich přednostech a nedostatcích. Každý z těchto objektů je zhodnocen a 12 ze 14 je fotograficky zdokumentováno pro přesné určení problémových míst a chyb.
Minimizing the impact of fragmentation of the landscape by construction ecoducts
Keywords: ekodukty; fragmentace krajiny; migrační koridory; migrace; dopravní infrastruktura; konstrukce; ecoducts; landscape fragmentation; corridor migration; migration; transport infrastructure; construction