Využití perleťových pigmentů v sítotiskem aplikovaných lacích - Beňová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce se zabývá hodnocením aplikace perleťových pigmentů aplikovaných sítotiskem na různé typy substrátů. Cílem bylo sledovat, jak typ pigmentu, jeho koncentrace, vlastnosti sítotiskového síta a druh podkladu ovlivňují vlastnosti výsledné tiskové vrstvy, zejména její barevnost, lesk a tloušťku. V teoretické části je popsán princip sítotisku, charakteristika perleťových pigmentů a metody hodnocení tiskových vrstev. Experimentální část zahrnuje tiskové zkoušky, měření L*a*b* hodnot, výpočty barvové odchylky deltaE*, měření lesku a tloušťky vrstvy.
Use of pearlescent pigments in screen-printing varnishes
Keywords: perleťový pigment; UV tvrditelný lak; sítotisk; pearlescent pigment; UV curable varnish; screen printing