Stresující události všeobecných sester na oddělení urgentní medicíny - Seidlová, Šárka (Univerzita Pardubice, 2019)
Bakalářská práce se zabývá problematikou stresujících událostí pro všeobecné sestry na oddělení urgentní medicíny. V teoretické části je pozornost věnována především základním informacím týkajících se stresu, jeho projevům či zvládání za pomocí rozličných technik. Další významnou teoretickou částí práce jsou informace o oddělení urgentní medicíny, materiálním a přístrojovém vybavení či personálním zajištění. Pro praktickou část práce byl zvolen kvalitativní průzkum, pro který byla, data získána prostřednictví rozhovorů. Získané odpovědi respondentů byly následně analyzovány v programu ATLAS.ti. Na základě otevřeného kódování v již zmíněném programu vznikly myšlenkové mapy, které znázorňují vztahy mezi kódy. Jako největší specifika práce na oddělení urgentní medicíny sestry uváděly velké množství pacientů a celkovou přetíženost oddělení. Za stresující aspekty práce na OUM sestry označovaly jak vztahy na pracovišti, tak konkrétní případy úrazů. V neposlední řadě byly zjištěny nejčastější projevy stresu, jako bolesti hlavy, nespavost a celková únava.
Stressful events nurses in the department of emergency medicine
Keywords: stres; všeobecné sestry; syndrom vyhoření; zvládání stresu; oddělení urgentní medicíny; stress; general nurses; burnout; stress management; Department of Emergency Medicine