Inhibiční účinky přírodních látek na Mycoplasma hominis - Jantovská, Alexandra (Univerzita Pardubice, 2009)
Cílem práce bylo zjištěni nejnižši koncentrace přírodních látek, která je schopna inhibovat růst vybraných kmenů Mycoplasma hominis. Určení minimální inhibiční koncentrace jsme prováděli zkumavkovou diluční metodou v PPLO bujonu. Pro potvrzení růstu Mycoplasma hominis jsme jednotlivé kmeny kultivovali na PPLO agaru. Testovali jsme 10 kmenů Mycoplasma hominis, které byly vykultivovány ze stěrů krčku děložního žen. Z přírodních látek jsme testovali: karvakrol, thymol, arbutin, tea tree oil, katechin hydrát, limonen, hydrochinon monomethylether, p-cymen, methylgallat, ethylgallat, Lavandulae aetheroleum, Rosmarini aetheroleum, Carvi aetheroleum, Eucalypti aetheroleum a Foeniculi aetheroleum. Latky jsme rozpouštěli v 96% nebo 24% ethanolu nebo 2,5% dimethylsulfoxidu, popř. jsme použili kombinaci obou rozpouštědel. U látek vytvářejících emulze jsme zvolili postup přímého pipetování čistých přírodních látek do jednotlivých zkumavek. Bylo nutné zjistit zda jsou mykoplazmata rezistentní vůči výsledným koncentracím rozpouštědel, proto jsme stanovili taktéž inhibiční koncentraci ethanolu a dimethylsulfoxidu. Nejnižší inhibiční koncentrace jsme zaznamenali u karvakrolu, bakterialní kmeny inhiboval při koncentraci 300 ?g/ml při rozpouštění v 24% ethanolu a 59,2-236,7 ?g/ml při rozpouštění v PPLO bujonu. Výsledky byly ovlivněny rozpustností přírodních látek v použitých rozpouštědlech.
Antibacterial effects of natural substances on Mycoplasma hominis
Keywords: Mycoplasma hominis; natural substances; tube dilution method; minimum inhibitory concentration; Mycoplasma hominis; přírodní látky; zkumavková diluční metoda; minimální inhibiční koncentrace