Heterocyklické 1,2 dikarbonylové sloučeniny: syntéza a biologický význam - Prokopová, Eva (Univerzita Pardubice, 2021)
Byla provedena literární rešerše dostupných syntéz 1,2 dikarbonylových sloučenin nesoucí pětičlenné heterocykly a jejich aplikací v biologických vědách. Tato práce přehledně shrnuje základní vlastnosti, obecné syntézy a příklady aplikací. Zaměřuje se především na heterocykly obsahující jako heteroatom síru. Byla nalezena celá řada metod jejich příprav, z nichž některé byly experimentálně ověřeny. Jedná se o přípravu dvou kondenzovaných regioizomerů benzo[2,1 b;3,4 b']dithiofen 4,5 chinonu a benzo[1,2 b;4,3 b']dithiofen 4,5 chinonu. Nad rámec této práce byly zavedeny methoxyskupiny do poloh 2 a 7 za vzniku 2,7 dimtehoxy[3,2 e][1]benzothiol 4,5 dion. Struktura a čistota všech sloučenin byla ověřena pomocí TLC, bodů tání, NMR a HR MALDI MS spekter.
Heterocyclic 1,2 Dicarbonyl Compounds: Synthesis and Biological Significance
Keywords: 1,2 dikarbonylové sloučeniny; thiofen; regioizomer; oxalyl dichlorid; methoxyskupina; 1,2 dicarbonyl compounds; thiophene; regioizomer; oxalyl dichloride; methoxy group