Rozbor dopadů jednotlivých druhů dopravy ve vztahu k životnímu prostředí - Hašek, Jakub (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato práce se zabývá rozborem dopadů jednotlivých druhů dopravy na životní prostředí. V teoretické části jsou popsány jednotlivé druhy dopravy, jejich výhody, nevýhody, negativní vlivy dopravy na životní prostředí a zdraví člověka. Dále jsou zde vypsány metodické postupy pro hodnocení jednotlivých vlivů dopravy, způsoby oceňování externích nákladů dopravy, příslušná legislativa atd. Praktická část zahrnuje analýzu současného stavu a vývoje vztahu dopravy a životního prostředí a návrhy řešení na zmírnění dopadů dopravy na životní prostředí.
The analysis of the influence of individual means of transport on the environment
Keywords: doprava; životní prostředí; externí náklady; emise; hluk; alternativní paliva; transport; environment; external costs; emissions; noise; alternative fuels