Inovace v technologiích úpravy odpadní vody - Bednářová, Alena (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato diplomová práce v prvních kapitolách hovoří o druzích odpadních vod a také o tom, jak vypadá čistírna odpadních vod. V kapitole další je stručně pojednáno o klasických a řady let známých procesech, které se při čištění odpadních vod využívají. Nejdůležitější a také nejrozsáhlejší kapitolou teoretické části je shrnutí několika inovací, které se v čistírnách odpadních vod využívají v posledních letech. Jedná se o oxidaci, tlakové membránové procesy a jejich stále častější kombinaci s jinými postupy čištění odpadní vody. Samostatná kapitola se pak zabývá membránovými bioreaktory, které jsou také jednou z možností kombinovaného membránového procesu. V experimentální části je popsán jeden z kombinovaných membránových procesů. Jedná se spojení iontové výměny na zeolitu A a mikrofiltraci. Je studována sorpční kapacita použitého zeolitu pro dva druhy iontů – ionty amonné a ionty vápenaté. Kombinovaný membránový proces pak umožňuje odstranění dalších nečistot a celkově dosáhnout vyšší kvality separace.
Innovations in wastewater treatment technologies
Keywords: čistírna odpadních vod; tlakové membránové procesy; kombinované membránové procesy; iontová výměna; zeolit; mikrofiltrace; wastewater treatment plant; pressure membrane processes; combined membrane processes; ion exchange; zeolite; microfiltration